RSS

Inca o zi de februarie

12 feb.

Azi a fost o zi oarecum frumoasa, dar inselatoare. O zi care stiu ca ma apropie tot mai mult de momentul „primavara”.

Pana atunci, vine sfantu’ lu’ Valentin, iar se dau bani de pomana pe nimicuri exagerate si chicioase si iar toate lucrurile alea sunt aruncate intr-un colt de dulap. N-am nimic cu 14 februarie, doar ca nu inteleg de ce ne „americanizam” si nu putem sa ne acceptam sarbatorile noastre.

Stau si ma gandesc, Anglia, Franta, pana si Olanda, iti impun sa le inveti limba daca vrei sa te intelegi cu ei; nu accepta decat limba lor ca cea oficiala, asa ca daca te duci la german si il intrebi : „Do you speak English?” se uita la tine lung, eventual primesti si o privire plina de dispret, pentru ca ai indraznit sa il intrebi asta. Cat despre sarbatori, sunt clare; ca se prostesc si fac inca o zi ca motiv de sarbatoare, e altceva, dar nu ajung sa creada in ea si sa cheltuie mai mult decat pentru o aniversare.

Noi, ca tara, nu avem pic de personalitate. Luam de la toti, de toate, aplicam legi, dupa cum aplica si altii, invatam alte limbi, ca sa fim acceptati in propria tara… Nu vi se pare absurd(?!) Si pentru ca tot scriu pe un blog care instiga la cultura, as vrea sa pot sa vad romanu’ ca e in stare sa-si invete macar propria limba cum trebuie si nu mai face dezacorduri si cacofonii de tot rasu’; sa nu-l mai vad dandu-se in spectacol injurand pe strada in engleza sau raspunzand la telefon cu „hello”.

Tare as vrea sa inteleg unde se va duce tara asta, ce se vrea, practic, sau unde vor sa ajunga astia de la putere… Nu stiu.

Intr-o lume a indolentei si indiferentei, nu poti decat sa speri ca incercand sa schimbi ceva, nu vei fi luat in deradere. Pentru ca asa suntem noi: ne batem cu pumnii-n piept ca facem una-alta sau ne plangem de mila ce greu ne e in „tara asta de ra*at „, dar cand vine vorba de fapte, ne dam la fund si mai mult, luam in deradere si vrem sa demoralizam pe oricine care incearca sa schimbe ceva. As vrea macar un exemplu care sa ma determine sa cred ca nu e asa si sunt eu aia nebuna sau care vede lucrurile gresit.

Nu inteleg oamenii in felul in care actioneaza, tocmai pentru ca ii analizez si incerc sa ii inteleg… Si nu condamn pe nimeni; constientizez ca suntem doar manipulati si exista aceasta dorinta arzatoare sa il faci pe cel din fata ta sa nu mai aiba incredere in propriile forte(tot asa, daca n-am dreptate, astept o reactie in contradictoriu).

As vrea sa vad ca macar noi, „astia tineri”, luam o oarecare atitudine si incercam sa schimbam ceva. Daca plecam din tara (asa cum ar trebui si merita), nu am da decat dovada de lasitate sau poate nu, aici parerile sunt impartite, dar eu imi sustin punctul de vedere. Cred ca din lasitate si dintr-o oarecare comoditate vrem sa plecam; sa ne izolam de probleme si sa traim bine. Dar pleci de nebun?? Chiar esti in stare sa renunti la familie, prieteni, locuri in care ai copilarit doare pentru lasitate? Cati reusesc sa se desparta de tara fara resentimente.

Nu sunt nationalista, dar de-al naibii as sta in tara sa ii dau jos de la putere pe inapti si sa o ducem undeva, pe un rang,  unde chiar merita.

Da, e un vis frumos sa iti imaginezi ca vei trai intr-o tara cu totul noua pe un salariu mare, intr-o casa frumoasa, cu garaj si eventual cu o masina… si locul de munca la o internationala… sa fim realisti; cati chiar fac asa si cati doar viseaza si incearca sa se convinga ca daca au ajuns acolo, asa se va intampla. Dau exemple concrete: in Germania ti se da servici si ti se asigura un loc pe care sa il consideri „acasa”, insa nu tine figura: platesti chirie, n-ai nicio sansa sa iti permiti sa cumperi locul ala; poate la batranete, cand o viata intreaga ai muncit non-stop, n-ai mai avut viata personala, intima, copiii i-ai vazut doar cand au inceput sa mearga si a ajuns la facultate si cand sa te bucuri de tot, copiii sunt la casele lor, tu nu mai ai nicio satisfactie, te sperii cand ajungi sa te uiti in oglinda pentru ca nu mai recunosti acel chip tanar si ferm, de odinioara… Practic, acolo, e mai ceva ca epoca comunista de la noi, poate mai greu: pentru ca la noi, dupa ce ti se dadea apartamentul, dupa un timp(nu foarte mult), reuseai sa-l cumperi si sa fie al tau. Serviciul era stabil, aveai cat sa poti duce o viata decenta si erai fericit, iti cresteai copiii in voie si nu te speriai ca n-ai reusit sa ai vreo satisfactie pe alt plan decat profesional(daca, si ala!). Poate e prea mult pentru o banala discutie, dar sunt revoltata si ma simt atat de stramtorata in aparenta „tarii asteia libere”; ma simt ingradita si sub presiunea societatii, in care trebuie sa pastrezi o totala aparenta a lucrurilor bune; in care orice rabat de la reguli de incadreaza in categoria „nu e sanatoasa, saraca. Nu isi da seama ce efecte se vor rasfrange asupra ei in viitor.” Orice dorinta de afirmare e inabusita.

Dar deocamdata nu pot decat sa scriu, sa-mi sustin punctul de vedere si sa merg pe burta pana imi ating telul.

M-am ambalat cam mult, dar nu cred ca e nefondata „ambalarea” mea. E cam dura melodia, dar versurile merita.:D

 
6 comentarii

Scris de pe februarie 12, 2011 în Maria is here

 

6 răspunsuri la „Inca o zi de februarie

  1. Borisz

    februarie 12, 2011 at 7:02 pm

    Tare as vrea sa inteleg unde se va duce tara asta, ce se vrea, practic, sau unde vor sa ajunga astia de la putere… Nu stiu. raspunsul este foarte simplu la intrebarea asta(practic nu e o intrebare da nu vreau sa lungesc prea mult)daca o sa mai fim furati chiar asa de mult pe fata si nimeni de sus nu o sa ia o masura o sa se ajunga ori la anarhie cum ziceam si in clasa a 8-a ori o sa fie o revolutie sa vada si astia care nu au prins comunismul sau spun ca era mai bine pe vremea lui ceasca hai ca v-am lasat ca ies afara bafta la scris maria:)) apasa-l apasa-l v-am plictisit destul

     
  2. tancu23

    februarie 12, 2011 at 7:05 pm

    Ai foarte mare dreptate. Romanii, in dorinta de a deveni „vestici” au copiat totul.

    Din pacate… atat timp cat nimeni nu i-a atitudine ci doar promite… nu se va schimba nimic. Toti vedem ca tara asta se duce dracului, toti ne plangem ca asa greu o ducem dar nu cumva sa facem ceva. Uneori chiar ma intreb daca in `89 au iesit in strada romani. Ma intreb deoarece nu cred ca dupa doar 20 de ani de la revolutie sa le piarda curajul.

     
  3. Gabs

    februarie 12, 2011 at 8:37 pm

    Maria, nici nu sti cat de tare ma bucur ca ai decis sa postezi asta pe blog … e o problema care macina o multime de persoane, sau cel putin asta sper … io oricum nu vad daca vom putea iesi din ea prea curand, pentru ca celor de la putere nu prea le pasa de restul lumii, cel mai important e sa o duca ei bine si intre timp baga tara din ce in ce mai mult in c***t … sunt tare curioasa sa vad daca o sa se schimbe ceva dupa urmatoarele alegeri desi cred ca e prea putin probabil … hai ca ma las de aberat :)). ciao :*

     
  4. uluper

    februarie 14, 2011 at 12:24 pm

    Oare mai apartinem acestei Tari ?.Cu ocazia comemorarii zileide 24 01 1859 , o parte a” romanilor „au avut taria de a huli simbolurile Statului ; Institutia Prezidentiala , Drapelul ,Imnul !!
    Pana si Inalta Fata Bisericeasca nu a putut sa puna capat
    strigatelor cu caracter Antinational!!!!! .Romanii ,care erau
    adunati ,spre a comemora cu adevarat mica unire ,priveau resemnati si fara atitudine , la cei ce huleau !!! Cand se aniverseaza ziua SUA ,multi romani sunt cuprinsi de isteria
    purtarii de insemne ale SUA .Ne mai miram ca nu mai vorbim
    si traim romaneste .Cei care vin sa vada hotelul de gheata
    de la Balea ,romani si straini , nu l-ar mai vizita daca ar fii
    numit Hotel de gheata ?. Poate Ice Hotel ,in viziunea unora
    ii da adevarata valoare !!?? .Oare era ceva care ne facea
    de ras fata de alte neamuri sa folosim denumiri precum :
    carciuma ,bodega ,birt ?. Oare PUB ,da valoare ?
    Nu vreau sa devin agasant . Va multumesc celor care nu va este rusine de limba romana .

     
  5. Borisz

    februarie 16, 2011 at 11:54 pm

    Nimeni nu o sa faca nimic in tara asta ptr ca la cat de demoralizati suntem si vom fii si nu ne impunem punctul de vedere nu o sa iesim din moloz si dupa parerea mea cei de la conducere au facut o mare greseala ca am inrat in **UE pentru ca ne-au dinstrus fabricile si acum ne fac sa improtam cat mai mult si maimutele de la putere isi baga in portofele banii munciti de noi eu deabea astept sa mai scada salariile si pensile si ca iubitul nostru chelios sa mai faca dintr-un spital de TBC-cisti azil (nu stiu ce spital era da stiu ca era unul foarte important) in fine sper sa nu se supere fata asta ca ii umplem blogu cu commuri care ne fac sa ne enerveze mai mult mai vorbim

     
  6. kidux

    februarie 20, 2011 at 5:06 pm

    Daca „viata buna” inseamna „lasitate” pentru tine, atunci eu sunt un mare las si ma pish pe ea de tara, din aproape toate punctele de vedere.

    Si pe puya, cu americandrimu` lui cu tot.

    PS. Un articol superb.

     

Lasă un comentariu